Engelli yürüteçleri adımlamayı destekleyici ürün gurupları içerisinde yer alır, Ürünler kişilerin engel durumu, konulan tanı ve bireyi fiziksel özelliklerine göre değişkenlik göstermektedir. Mevcut konulan tanı üzerinden kullanıcının boy, kilo, omuz kol mesafesi, kalça topuk arası mesafesi ürün seçilmesinde önemli faktördür.
Bireyin adımlamada denge kaybı yaşamaması için kullanılan malzeme alüminyum, çelik, karbon, titanyum gibi farklı malzemeden üretilmiş olup elçekler ve ürünün diğer aksesuarları kişiye göre değişkenlik göstermektedir. Walker çeşitlerinde erken yaşlarda yürüme desteklenir ve gerekli tedavi doktoru tarafından uygulanırsa mevcut engel durumu hayatını kolaylaştırmak adına azalacaktır.
Yada ilerleme hızı yavaşlayacaktır. Fizik tedavi ve rehabilitasyonun yanında bu ürün guruplarına da yer verilmelidir. Çocuk gurubunda adımlamayı destekleyici ve gövde kontrolünü sağlayacak farklı ürün gurupları mevcuttur. Bu aksesuarlar sonradan eklenebilir yada ürünün üzerindeki mevcut aksesuarlar-destekler yeterli gelebilir.
Kullanıcının fiziksel özellikleri ve engel durumuna göre seçilen walker da dikkat edilmesi gereken özellikler;
-Ayarlanabilir yükseklik ayarı
-Zemine temas eden parçaların malzeme özelliği
-Ürün üretiminde kullanılan ham madde ( alüminyum, çelik, karon, titanyum)
-Elçek ve gerekli aksesuarlar
-Ürünün içten içe ve dıştan dışa ölçüleri
-Minimum ve maksimum yükseklik ayarı
-Tekerleklerin hareketliliği (sarhoş - sabit)
-Geriye kitleme frenleme
-Tekerleklerde kullanın ham madde
-Katlanabilirliği ve saklama alanı ölçüleri
Engelli yürüteçleri kategorisinde yer alan rollatör seçiminde aşağıdaki noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir.
-Ayarlanabilir yükseklik ayarı
-Elçekler ve frenlerin kişinin kol kaslarına ve avuç içi kavramasına göre yapısına
-Ürünün üretiminde kullanılan ham madde (alüminyum, çelik, karbon , titanyum)
-Oturma alanı genişlik ve derinlik
-Oturma alanında kullanılan kumaş çeşidi
-Sırt yaslama aparatının kullanırlığı
-Ürünün içten içe ve dıştan dışa ölçüleri
-Teker gurubunda kullanılan malzeme
-Çanta sepet ve vb. aksesuarlar
-Katlanabilirliği ve saklama alanı ölçüleri
-Tekerlerin hareketliliği (sarhoş-sabit)
Engelli yürüteçleri çocuklar ve yetişkinler olmaz üzere ikiye ayrılır. Çocuk gurubunda çocuğun adımlama gayreti ve tedavi sürecine göre değişkenlik gösterirken yetişkinlerde büyüme ve gelişim tamamlandığı için belli bir model ile ilerlenebilir.
Doğum öncesi ve doğum sonra kalıtsal oluşan engel durumlarında uygulanan tedavinin devamlılığında walker gurubunda belirtilen fiziksel ölçüler ve çocuğun adım atma gayretine göre ürün modeline karar verilebilir. Yetişkin guruplarında denge, ayakta durma ve pozisyonlanma ürün seçiminde önemli faktördür.
Ürünlerde tekerlerin geriye gitmemesi yâda tekerlerin sarhoş olma olmamam durumu tamamen kullanıma bağlı deneme yoluyla karar verilmelidir. Ayakta kısa süreli durabilen denge sorunu yaşayan yetişkinler ve çocuklarda başlangıç olarak tekerleksiz guruplarla öncelikle beyne ayakta durduğunu ve adım atmaya hazır olduğu komutu verilmelidir.
Refakatçisi eşliğinde ayaklara pasif uygulamalar yaparak verilecek mesaj çok önemlidir. Sonraki süreçte denge aksesuarları ve fren mekanizması olan bir model ile süreci yürütmek en doğrusu olacaktır.