Akülü tekerlekli sandalyeler için akü seçimi en önemli konu olup, bu konuda kullanıcılar akü seçimi yaparken konvansiyonel akü dediğimiz kuru veya sulu akü dediğimiz modeller yerine deep cycle özellikli jel akü modellerini tercih etmeleri gerekmektedir. Doğru akü modeli seçildiği akülü sandalye kullanıcısı uzun yıllar herhangi arıza yaşamadan kullanım sağlayabilir. Peki neden jel akü neden deep cycle özelliği?
Önce klasik dediğimiz kuru ve sulu akülerin ömürlerinden bahsedelim. Kuru ve sulu aküler ilk kullandıklarında %100 performansla çalışır ve sonrasında her şarj edişte akü ömrü azalır. Rakamla örnek vermek gerekirse ilk kullanımda akü kapasitesi 100 ise her şarjda bir bir azalır (örnek, 99, 98, 97 gibi) ve sonunda akü ömrü biter.
Jel akülerde ise ömür süreci şu şekilde ilerler. İlk kullanımda akü %80 performansla çalışmaya başlar. Sonrasında ilk 15 – 20 şarjda akü tam kapasiteye (%100) ulaşır ve uzun bir süre tam kapasite çalışır. Yani klasik akülerde olduğu gibi tam kapasite sonrasında kademeli düşüş olmaz. Jel akülerde ömür süresini ise deep cycle sayısı belirler.
Örnekle açıklamak gerekirse jel akünün deep cycle sayısı o akünün ne kadar şarj deşarj edileceğini gösterir ve bir cycle 1 ila 3 şarj deşarj anlamına gelir. Bu yüzden jel akü alırken mutlaka deep cycle sayısın kaç olduğunu sorunuz.
Kullandığınız akü bitmeden kesinlikle şarj etmeyin. Eğer akülü sandalyenizi uzun süre kullanmayacaksanız en az ayda bir şarj edin ve ister kullanın ister kullanmayın her 6 – 8 ayda bir akülerin yerlerini değişin. Ve en önemlisi de kullandığınız akünün amper değerine göre uygun bir şarj cihazı alın. Örneğin 40 ampere kadar olan aküler için 6 – 8 amperlik şarj cihazları tam dolu yaparken 40 amper ve üstü akülerde 12 amperlik şarj cihazlarını kullanın.
Bu şekilde bir kullanım doğru bir kullanım olup akünüzün ömrünü uzatacaktır. Ek olarak kışın eksi derecenin altında akünüzü muhafaza etmeyin. Akünüz bekleyecekse ortam sıcaklığı sıfır derecenin üzerinde olsun.